Miskahuszár

A Miskahuszár új élete

A Bence-hegyi kilátó után a Velencei-tó térségének második legnagyobb látványossága a Miskahuszár szobra, melynek életében 2022-ben új fejezet kezdődik. A Honvédő Miskahuszár Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola nagy terveket sző a hatalmas alkotás körül.

Egy évvel ezelőtt vette át eredeti tulajdonosától a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány a nagy pákozdi ólomkatonát, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy a köré álmodott nagyszabású tervekhez együttműködő partnereivel nekiláthasson. A 12 és fél méter magas Miskahuszár mellett látogatóközpont építését tervezi a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola, melynek látványterveit korábbi lapszámunkban is bemutattuk. Eseményekkel, aktivitásokkal – szellemi tartalommal – pedig a Honvédő Miskahuszár Alapítvány készül a Miskahuszár körül.


Az Alapítvány kuratóriumának elnöke Dr. Görög István nyugalmazott ezredes, az idén az Év Emlékhelyévé választott pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP) ügyvezetője körvonalazta a célokat: – Egyrészt a nevelés és oktatás, valamint képességfejlesztés, ismeretszerzés területén szeretnénk tevékenykedni, tekintve, hogy a Miskahuszár körül főképp kisgyermekes családoknak szánunk programokat. Másrészt fontos terv a kulturális tevékenységekben való részvétel a környéken, amit a közösségi kulturális hagyományok, értékek ápolásának támogatásával és a helyi közművelődési tevékenység támogatásával valósítunk meg.

A szervezet már 2022-ben komoly ünnepi esemény előkészületein gondolkodik: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára készül, melynek eredményeként el kívánja érni, hogy a 2023. szeptember és 2024. október 6-a közötti időszakra folyamatos megjelenést biztosítson a szabadságharc huszárság története bemutatásának, és a honvédő huszár történetek és egyéni hőstettek bemutatásának.
Az Alapítvány képzőművészeti pályázatok szervezését is tervezi, melyekkel teret kíván adni a huszár bemutatásának. Az iskolás korosztály megszólítása szintén szerepel a tervek között: Miska, mint izgalmas történetek központi figurája, egészen biztosan sokak képzeletét elragadja majd, főleg, ha ezekhez a történetekhez helyszíni bemutatás is kapcsolódik. Alapítványi szinten az idei év nagy célja a megvalósításához szükséges források biztosítása érdekében a közhasznúsági fokozat, az 1% befogadására való alkalmasság elérése. Addig is továbbra is végzi munkáját s együttműködik a történelmi-hagyományőrző szervezetekkel: a Katonai Emlékpark Kft.-vel, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségével, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséggel, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolával és a céljait támogató szervezetekkel.

 

Forrás: velma.hu