Miskahuszár

Huszárhagyományok

A projekt megvalósításakor egyik kimondott célunk, hogy felélesszük és ápoljuk a magyar hadviselés egyik legjellegzetesebb képviselőinek, a huszárságnak a hagyományait. Szívügyünknek érezzük a magyarországi huszárhagyományok ápolásának és népszerűsítésének támogatását.

Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy a huszárságot a XVIII. század végi, XIX. század eleji katonasággal azonosítsuk. Pedig a hagyomány jóval régebbi.

A “huszár” szó eredete sem tisztázott. Egyes vélekedések szerint a huszár szó a latin cursor, azaz futár szóból ered, míg mások a szintén latin corsarius illetve az olasz corsaro szóból eredeztetik, amelyeknek a jelentése kalóz. Emellett él még az a nézet is, hogy délszláv hurszár (rabló) jött át a magyarba.
A szó meglehetősen ellentmondásos eredete ellenére legtöbbünk számára a huszár nem más, mint a magyar büszkeség és vitézség egyik mintapéldája, aki ha kell, az életét adja a hazájáért. A Miskahuszárt Rohonczi István egy kezében a magyar lobogót tartó huszár formájában képzelte el és alkotta meg, emléket állítva ezzel ennek a hadviselési formának és ezeknek a katonának.