Miskahuszár

A világ legnagyobb huszár szobra

Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás, amely 100 tonna betonból készült és 13,01 m magas. A huszárhagyományok ápolása, művészet és tradíció! Ezek a gondolatok teremtették a Miskahuszárt megálmodó és létrehozó magyar alkotói összefogást. 
A monumentális huszár szobor az M7 autópálya mellett áll, Pákozdon, az ún. Bogár halmon. Ott, ahol a mondák szerint, Jellasics horvát bán és császári-királyi táborszernagy állt 1848 szeptemberében.

A Petőfi emlékév alkalmából

„Szegény legény vagyok,
Nincs semmi vagyonom;
Szívem sem az enyém,
Rég birja galambom.
Életemet pedig
Hazám, te szent hazám,
Kész áldozat gyanánt
Tenéked áldozám.
Ami még megmaradt:
Te szűz becsületem,
Magammal viszlek el,
Te sírba szállsz velem.”
(Petőfi Sándor: A huszár)

Bővebben ...

A Miskahuszár új élete

A Bence-hegyi kilátó után a Velencei-tó térségének második legnagyobb látványossága a Miskahuszár szobra, melynek életében 2022-ben új fejezet kezdődik. A Honvédő Miskahuszár Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola nagy terveket sző a hatalmas alkotás körül.

Bővebben ...

Új távlatok felé tekint a Miskahuszár

A maga 13 méterével és 120 tonnájával a Miskahuszár szobra méltán vált a Velencei-tó térségébe kirándulók egyik kedvenc látógatópontjává. A monumentális alkotás körül hamarosan turisztikai fejlesztések teszik még élvezetesebbé az ittlétet, s felejthetetlenné az élményt. Az ötletgazda Vlaszák Mihály és az alkotó, Rohonczi István képzőművész álmai megvalósultak. Miskahuszár most új távlatok felé tekint.

Bővebben ...