Miskahuszár

"Huszárgyerek, huszárgyerek" gyermekrajz pályázat 2018.

Eredményesen lezárult a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) – Nemzeti Emlékhely, valamint a nagyváradi Tanoda Egyesület szervezésében és Magyarország Honvédelmi Minisztériuma támogatásával lezajlott „HUSZÁRGYEREK, HUSZÁRGYEREK…” című Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat.

Eredményesen lezárult a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) – Nemzeti Emlékhely, valamint a nagyváradi Tanoda Egyesület szervezésében és Magyarország Honvédelmi Minisztériuma támogatásával a „HUSZÁRGYEREK, HUSZÁRGYEREK…” című Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat. Pályázatunk tiszteleg a Magyar Honvédség születésének 170. évfordulója előtt is.

A huszárok – mint a rajzpályázat központi alakjai – mintegy fél évezreden keresztül meghatározó szerepet töltöttek be a magyar hadtörténelemben. A hagyományosan és sajátosan magyar könnyűlovasság, a huszárság, már Mátyás király korában is ismertséget és elismertséget szerzett, s egészen a második világháborúig aktív szereplője volt nemzetünk harcainak, s méltán érdemelte ki a „legmagyarabb fegyvernem” elnevezést. A Magyar Huszárt a közelmúltban, kiemelkedő jelentőségét és értékét elismerve Hungarikummá is minősítették. A rajzpályázat szervezői bíztak abban, hogy a huszár alakja kellő lelkesedést ad a diákoknak, hogy rajzeszközöket ragadjanak, s elkészítsék alkotásaikat.

Ebben az évben is Aranyceruza, Ezüstceruza és Bronzceruza minősítéseket, és hozzájuk kapcsolódó ajándékokat adtak a szervezők a legjobbaknak, valamint sok-sok különdíjat is. Megköszönve a gyerekek jelentős aktivitását és lelkesedését, minden résztvevő számára egyedi tervezésű emléklapot adtak át az eredményhirdetésen, valamint külön díjazták a legaktívabb tanintézményeket, alkotóközösségeket is. Az elkészült alkotásokból nagyszabású kiállítás is készült, az ünnepélyes eredményhirdetés pedig két helyszínen történik: 2018 májusában Nagyváradon, a „Festum Varadinum” kulturális programsorozat keretében, majd június 8-án, Székesfehérváron.